ماشینکاری با استراتژی  VORTEX یک روش بسیار حرفه ای و هوشمند می باشد که اهداف بسیاری را در ایجاد مسیر ابزار دنبال می کند. 

نکاتی را در ابتدا در نظر بگیرید:

1_ اگر مجبور به استفاده از ابزارهایی هستید که قادر به دیواره زنی نیستند استفاده از این روش توصیه نمیشود

2_اگر شرایط براده برداری شما بگونه ای است که قادر به براده برداری با استپ دان حداقل به اندازه شعاع ابزار نیستید استفاده از این روش چندان بصرفه نیست.

3_تا حد امکان باید از ابزارهای کارباید استفاده کنید و شرایط بگونه ای باشه که بتوانید به اندازه قطر ابزار بار عمقی بدید.

4_روش (ورتکس) vortex برای حرکات دو محور مناسب است. و در هنگام استفاده از آن نباید مولتی اکسز کار کنید.

5_بدلیل افزایش تعداد خطوط برنامه و حرکات اضافه باید عمق براده برداریی را زیاد در نظر بگیرید تا از نظر زمان بصرفه شود. بنا براین انتظار نداشته باشید با عمق دهی کم نتیجه خوبی خواهید داشت.

مزیت این روش با توجه به اهداف روش VORTEX و در نظر گرفتن تمام شرایط مورد نیاز یک نتیجه ایدآل خواهد بود.

حتما در هنگام براده برداری به گوشه های مدل دقت کردید و سعی می کنید، به گونه ای سرعت حرکت ابزار را در گوشه ها کنترل کنید. این کار باعث افزایش زمان ماشینکاری خواهد شد. حتما با این موضوع موافق هستید. 

دلیل کاهش سرعت برای شما چه چیزی می تواند باشه؟ جلوگیری از شکست ابزار؟ حتما دلیل اصلی میتونه باشه. 

ولی چرا ابزار در گوشه ها میشکنه؟ واضح هست یکی از دلایل شکست ابزار، افزایش سطح درگیری ابزار با سطح قطعه کار خواهد بود.

این افزایش سطح درگیری اگر باعث شکست ابزار نشه حتما باعث افزابش سایش و گرم شدن ابزار و قطعه کار خواهد شد.

حتما با این مورد برخورد کردید، که براده در داخل لبه های برنده ابزار گیر کرد و باعث شکست ابزار شد. دلیل گیر کردن براده چه عاملی میتواند باشه؟ من فکر میکنم یکی از دلایل زیاد شدن سطح درگیری و افزایش سطح تماس و در نهایت گرم شدن متریال که باعث نرم شدن و چسبیدن به لبه های ابزار میتونه باشه. شما چی فکر میکنید.

اگر ما بتونیم در تمام  لحظات براده برداری، میزان درگیری سطح ابزار با سطح مدل را کنترل کنیم میتونیم انتظار داشته باشیم یک روند ثابت در هنگام براده برداری خواهیم داشت. به این ترتیب دیگر مناظق باز و بدون دیواره با گوشه های مدل با هم فرقی ندارند. و در هر موقعیت از مدل میزان درگیری ابزار با سطح مدل یکسان خواهد شد. به این ترتیب به نظر شما ما نمیتوانیم با یک سرعت پیشروی ثابت براده برداری کنم و نیاز به کاهش سرعت نداشته باشیم. 

بله همینطوره با این کار میتونیم با سرعت بالا براده برداریی کنیم. موضوع سایش و گرما هم برطرف خواهد شد.

با این روش و با ایجاد شرایط مناسب هم زمان ماشینکاری کاهش پیدا میکند و هم عمر ابزار بیشتر خواهد شد.

روش VORTEX مسیر ابزار را بگونه ای ایجاد میکند که سطح درگیری ابزار کمتر 15% زاویه، (از 360 درجه ) با سطح مدل درگیر می شود. و این میزان را تا پایان عملیات براده برداری حفط میکند.

این کار باعث ثابت ماندن حجم براده برداری و سطح درگیری ابزار با مدل خواهد شد. در نتیجه فشار براده برداری به ابزار همیشه ثابت می ماند. و ما به نتایج مورد نظر خواهیم رسید.

اما نقش Machine DNA چیست؟ Machine DNA یک پلاگین افزونه به پاورمیل هست این نرم افزار عملکرد ماشین را برسی میکند و بعد بر اساس متریال مدل یا ابزار نوع مسیر ابزار را مناسب آن دستگاه ایجاد میکند. البته این پلاگین با توجه به شرایط VORTEX طراحی شده و با استفاده از آن بیشتر از 5-10 درصد شرایط را نمیتواند بهینه کند. بنابر این اگر این پلاگین برای شما خریداری و فعال نشد خیلی نگران نباشید.

با VORTEX میتوانید به نتیجه دلخواه برسید. تنظیم مهندس یحیوی

مالف و مدرس پاورمیل مهندس یحیوی

تماس و واتساپ 989112235526+


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها